събота, 26 юни 2010 г.

Пълнозърнест хляб със семена


Идея: http://trydiani.blogspot.com/2010/02/blog-post_16.html (с промени)

1,5 ч.чаша пълнозърнесто брашно
1,5 ч.чаша типово брашно
½ ч.чаша овесени ядки или смесени ядки (ръжени, овесени, пшенични...)
2 с.л. пшеничени трици
3 с.л. микс от семена /ленено, сусамово,маково,слънчогледово, тиквено/
1.5 ч.л. сол
1-2 ч.л. мед /захар
300 мл. вода /100мл. вряща и 200мл. хладка/
20 гр. свежа мая
2 с.л. олио
За поръсване по 1 с.л. от семената по избор и овесени ядки.

Бях инспирирана да потърся рецепта за такъв хляб, защото на пазара се появиха много такива хлябове. Обаче аз исках домашен. Затова тази рецепта стана любима. Благодаря на авторката!

Аз леко я измених. Приготвям по следния начин:

Всичко се случва в машината за хляб. Накисвам овесените ядки в 100 мл. вряща вода. След като набъбнат, прибавям брашната и овесените трици, меда, солта, останалата вода, маятаи микса от семена. Понякога 200-та милилитра вода са ми айрян. Слагам и олиото и пускам програмата за пълнозърнест хляб.
Като втаса и преди да започне печенете, мажа с яйце и ръця семена и овсени ядки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар