събота, 26 юни 2010 г.

Козунаци




Благодаря на Венета за рецептата :)

500 гр брашно
2 бр. яйца
120 гр захар
170 мл прясно мляко
1 пак. (7 гр) + 1 непълна мерителна лъжичка от 2,5 мл суха мая
50 гр масло
1 с.л. олио
от мен: есенция ром, настъргана портокалова и лимонова кора

Замесва се тесто. Аз месих в машината за хляб за по-лесно и за по-въздушно тесто. Не се оставя да втасва, вади се и започва да се сгъва няколко пъти като плик, както е обяснила Венета: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=433715.60

След това оставих да втаса във фурната, която загрях на 40 градуса. Удвои обема си, извадих и не месих изобщо повече. Разделих на две, после всяко половина на 3--общо 6 части за 2 козунака. (понеже плетой плитки). После изобщо не разточвах, а само разтеглях с ръце, слагах плънка--обичам локум, мармалад, сушени плодове--най-вече череши (коктейлни).
После всеки загънат фитил изтеглях, усуквах, потопих в стопено масло с олио и захар и чак тогава сплетох три по три.
Оставих пак в отделни тави да втасат. Колкото по-тясна тавата, толкова по-добре и добре се вдига нагоре. Мазах с яйце, мляко и ръсих със захар.
После пекох на долен реотан с вентилатор на 170-180 градуса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар