неделя, 27 юни 2010 г.

Таратор

Пилешки хапки


Пилешко филе (гърди)
Яйце
Соев сос

Галета
Картофено пюре на люспи

Мариноваме месото което е нарязано на хапки в яйце, разбито с вода и соев сос. Панираме като потопим в смес от галета и картофено люспи.

Пържени тиквички с млечен сос


Тиквички
Олио
Кисело мляко
Заквасена сметана
Чесън
Копър
Сол
черен пипер

НЕ ОВАЛВАМ ТИКВИЧКИТЕ В БРАШНО ПРЕДИ ДА ПЪРЖА!!!

Пържено пиле



Пилешко месо
Разбити яйца
Олио

за панировката: брашно, червен пипер, черен пипер, подправка за пилешко, мащерка, риган, естрагон, чесън на прах, лук на прах, целина на прах, сол на вкус

Първо потапяме в яйца, а после в брашнено-подправчената смес. Пържим на бавен огън.

На снимката пилето е с гарнитура шафранов ориз (правя го с телешки бульон), поднесен в портокалови купички и картофено пюре със сос грейви.

Пилешки крилца и пържено пиле



за панировката: брашно, царевично брашно, галета, подправка Паприка за сочно пиле, подправки, червен пипер

Преди в сухата смес, потапям в разбити яйца с вода.

Салата Канарите


Домати
Краставици
Пресни зелени чушки
Репички
Варени яйца
Сирене
Пушена скумрия

Салата от авокадо, репички и краставици

Нашите любими салати







Коулсло


1 средна глава зеле
1 голям морков
1/4 ч.ч. захар
сол, черен пипер
1/4 чаша прясно мляко
1/2 чаща майонеза
1/4 ч.ч. заквасена сметана
оцет, лимонов сок, целина
малко лук

Пържен сафрид


Цял, чистен с главите--в смес от обикновено и царевично брашно, копър, девисил, сол и черен пипер.

Пилешки филенца с прошуто и грах със сушени домати




Пилешки филенца
Кашкавал
Галета
Майонеза
Прошуто

Грах
Сушени домати в зехтин
Чесън
Копър

Подправям филенцата с подправки намазвам ги с паста от майонеза, галета и настърган кашкавал, увивам в прошуто и пека.

Гарнитурата е задушен в масло грах с добавка сушени домати, чесън и копър.

Пастромa от свинско месо по Селма и Надупени картофи


Парче свинско 500-600 г
солена вода около 500 г + 2 с.л. сол
5-7 скилидки чесън
подправки:кимион,куркума,кориандър,червен,черен пипер,др.,каквото обичате
малко олио или зехтин (може и майонеза)
фолио за печене

Рецепта на Селма: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=351414.120

Аз сложих и кисели краставички докато пекох месото, понеже обичаме свинско с кисели краставички.

Сервирах с надупени картофи, които са:

стари картофи
2 пръста олио
сол

Салата от червена леща


червена леща
печени червени чушки
копър
червен лук
балсамико
зехтин
сол, черен пипер
кисели краставички

Тирамису


бишкоти
400 гр. сирене Филаделфия
200 мл течна сметана за разбиване
3 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
какао
черен шоколад
прясно мляко
пудра захар на вкус

Не правя тирамису с кафе, защото не ми харесва. Вместо това, топя бишкотите в мляко с какао. Белтъците разбивам отделно, жълтъците с крем сиренето и пудрата захар, сметаната отделно.
След това събирам всичко, като белтъците прибавям последни като само разбърквам с дървена лъжица.

Отгоре обожавам да има шоколад на парчета :)

събота, 26 юни 2010 г.

Прости спагети


С масло и сол или с препържено олио с разтопен вътре кашкавал. И босилек :)

Болярска питка


1/2 ч.ч. олио, около 1кг. брашно; 4 бр. яйца; 1с.л. сол; 1с.л. захар; 1 пакет суха мая; 400мл. хладка вода, 1/4ч.л. сода разбита в 2с.л. кисело мляко; 100гр, препържено масло.
Брашното с маята се пресява и се прави кладенче.Вътре се сипват олиото, киселото мляко със содата, солта, захарта, водата и яйцата(единият жълтък се отделя за намазване на питката).
Замесва се меко тесто и се разделя на 4 топки.Топките престояват известно време да се отпуснат(поставени в/у брашно и завити с мокра кърпа), но не и да втасат.
Всяка топка се разточва на кора около 40-45см.Налагат се една върху друга, като всяка се намазва с масло.Завиват се на руло и се усуква.Поставя се в тава намазана с мазнина навита като охлюв.Когато втаса много хубаво(да увеличи два пъти обема си) се намазва с жълтък който е разбит с малко олио и се пече в предварително загрята фурна на 210градуса.Пече се около 25-30мин, като фурната накрая се намалява на 150-170градуса.Като се извади питката се напръсква с вода и се завива с кърпа.

Аз правя плънка от сирене, и много хубаво усуквам питката. Тази на снимката е от пълнозърнесто и типово брашно.

Източник: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=121976.0

Дзадзики


Изцедено кисело мляко
Кисели краставички
Чесън
Копър
Зехтин
Орехи

Негърско дупе в бял памперс по Аелис


http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=447977.15

1 1/2 ч.ч. пресято брашно
1 ч.ч. захар
2 с.л. какао - с връх
1 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. вода
90 мл. олио
1 ванилия
1ч.л. оцет

За глазурата :

200 мл. заквасена сметана - използвах малка кофичка Данон
3 с.л. кристална захар - отново с връх

Импровизирана вечеря




Обичам бързите неща, особено ако е горещо и не ми се готви.

Пържени картофи, кьопоолу, подлучени тиквички, пушена скумрия. Десерт--негърско дупе, ванилов сладолед и ягоди.

Тиквички бюрек


Тиквички
Сирене
Копър
Домат
Маслини
Галета
Яйца
черен и червен пипер
Мазнина за пържене

Тиквичките нарязвам на колелца и изпържвам, НО НЕ ДО ГОТОВНОСТ. Правя плънката от натрошено сирене, нарязан домат (не много), маслини, копър, черен пипер, червен пипер. Слагам плънка между две колелца и оставям да починат.
След час топя в разбито яйце с вода и галета и пържа на маслена баня.

Пълнозърнест хляб със семена


Идея: http://trydiani.blogspot.com/2010/02/blog-post_16.html (с промени)

1,5 ч.чаша пълнозърнесто брашно
1,5 ч.чаша типово брашно
½ ч.чаша овесени ядки или смесени ядки (ръжени, овесени, пшенични...)
2 с.л. пшеничени трици
3 с.л. микс от семена /ленено, сусамово,маково,слънчогледово, тиквено/
1.5 ч.л. сол
1-2 ч.л. мед /захар
300 мл. вода /100мл. вряща и 200мл. хладка/
20 гр. свежа мая
2 с.л. олио
За поръсване по 1 с.л. от семената по избор и овесени ядки.

Бях инспирирана да потърся рецепта за такъв хляб, защото на пазара се появиха много такива хлябове. Обаче аз исках домашен. Затова тази рецепта стана любима. Благодаря на авторката!

Аз леко я измених. Приготвям по следния начин:

Всичко се случва в машината за хляб. Накисвам овесените ядки в 100 мл. вряща вода. След като набъбнат, прибавям брашната и овесените трици, меда, солта, останалата вода, маятаи микса от семена. Понякога 200-та милилитра вода са ми айрян. Слагам и олиото и пускам програмата за пълнозърнест хляб.
Като втаса и преди да започне печенете, мажа с яйце и ръця семена и овсени ядки.

Козунаци




Благодаря на Венета за рецептата :)

500 гр брашно
2 бр. яйца
120 гр захар
170 мл прясно мляко
1 пак. (7 гр) + 1 непълна мерителна лъжичка от 2,5 мл суха мая
50 гр масло
1 с.л. олио
от мен: есенция ром, настъргана портокалова и лимонова кора

Замесва се тесто. Аз месих в машината за хляб за по-лесно и за по-въздушно тесто. Не се оставя да втасва, вади се и започва да се сгъва няколко пъти като плик, както е обяснила Венета: http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=433715.60

След това оставих да втаса във фурната, която загрях на 40 градуса. Удвои обема си, извадих и не месих изобщо повече. Разделих на две, после всяко половина на 3--общо 6 части за 2 козунака. (понеже плетой плитки). После изобщо не разточвах, а само разтеглях с ръце, слагах плънка--обичам локум, мармалад, сушени плодове--най-вече череши (коктейлни).
После всеки загънат фитил изтеглях, усуквах, потопих в стопено масло с олио и захар и чак тогава сплетох три по три.
Оставих пак в отделни тави да втасат. Колкото по-тясна тавата, толкова по-добре и добре се вдига нагоре. Мазах с яйце, мляко и ръсих със захар.
После пекох на долен реотан с вентилатор на 170-180 градуса.

Салата с леща


Сварена леща
Домати
Оцет
Зехтин
Копър
Чесън

Руло Стефани


кайма
1 яйце
1 глава лук
сол, черен пипер, червен пипер, чубрица

2 твърдо сварени яйца
2 кисели краставички
1 суров морков
соев сос, горчица

Размесваме каймата с яйцето, лука и подправките. Всичко за плънката нарязваме на кубчета. Намазваме каймата със соев сос и горчица (преди това сме я разтелили) и нареждаме плънката върху цялата кайма, а не струпваме на едно място. Отгоре има галета. Може да се намаже и с кетчуп.

Печем на 200 до готовност. На снимката имаме запечени картофено пюре, Басмати и зеленчуци (преди това всичките са приготвени традиционно).

Хапки с яйце и черен хайвер



Отново благодаря на Еси :)

Франзела
Масло
Сварени яйца
Черен хайвер
Копър за украса

Трюфели от сирена и плодове




За тази рецепта благодаря на Еси от vkusnoikrasivo.com

Аз ползвах:

синьо сирене
сирене Бри
кашкавал
заквасена сметана
сушена папая, ананас и манго
сусам

Настъргвам сирената, слагам заквасена сметана за спокна и овалвам в сусам и плодове.

Чушки с доматен сос


Червени опечени чушки
консервирани домати
магданоз
чесън
лук
олио

Обелените печени чушки изпържваме в сгорещено олио. Доматите пасираме и изваряваме докато се сгъстят. Слагаме чесън, лук, олио, магданоз. После добавяме чушките и варим още малко.

Свински хапки със сушени домати


Свинско месо--плешка, бут или по-шарено
сушени домати в зехтин
кимион
черен пипер
подправки за скара
бяло вино

Запържваме мазнината в олио и добавяме подправки. Слагаме бяло вино и задушаваме до готовност на месото и докато остане на мазнина. Тогава добавяме сушените домати, нарязани на дребни парчета и запържваме.

Телешки ролета със сос и ориз със зеленчуци


Телешко месо
Прошуто
Кисели краставички
Моркови

Соев сос
Уиски
Подправки

Лютеница
Картофено пюре на прах

Замразена гарнитура--ориз със зеленчуци

Клечки за зъби :)

Телешкото месо нарязваме на стекчета, които много хубаво начукваме, за да станат тънки. Всяка първолка поръсваме с подправки на вкус и мариноваме в соев сос и уиски за около 5 часа.

После слагаме във всяка пържола парче прошуто, кисела краставица и морков и завиваме на роле като фиксираме с клечки за зъби. Изпържваме ролетата в мазнина, за да ги запечатаме. После нареждаме в тава, заливаме с мазнината и с останалата марината, добавяме вода и печем под фолио за около час и половина.

След като проверим, че месото е готово, изливаме сока от печенето в касеролка, добавяме няколко лъжици лютеница, както и картофено пюре на прах за сгъстяване докато получим хубав сос. Ако е необходимо, овкусяваме.

Зеленчуците с ориз приготвяме според указанията на опаковката или си приготвяме домашен :)

Пълнени кюфтета в гора от гъбки


Кайма за скара
магданоз
зелен лук
подправки на вкус
кашкавал
прошуто
гъби
мазнина
соев сос

Каймата омесвам с подправките, магданоза и зеления лук. Взимам парче кашкавал, увивам в малко пришуто и слагам в центъра на всяко оформено кюфте. Притискам леко, за да не са прекалено кръгли.

Кюфтетата подреждам в тава, а върху тях и около тях подреждам нарязани на филийки гъби, които поръсвам със соев сос. Пека до готовност на не много силна фурна.

Пържен патладжан


Патладжани нарязани на колелца
Олио

Млечен сос:

кисело мляко
чесън
сол
копър

Патладжаните не овалвам в брашно, пържа направо така на маслена баня. Сервирам с млечния сос.

Любима лятна салатка


Домати
Печени червени чушки
Печен патладжан
Зелен лук
Сирене

Зелена салата с репички и яйце